Ben ik gezond?

Share This Post

De vakantie is voorbij en de nodige kilootjes zitten er weer aan. Hoog tijd dus om even te relativeren en terug te gaan naar het normale leven. Hierbij is het goed om je af te vragen: Ben ik wel gezond bezig? Doe ik genoeg om mijn lichaam tevreden te houden? In dit blog laten we je zien hoe je erachter komt of je gezond bezig bent.

Gewicht

Een makkelijke manier om erachter te komen of je gezond bezig bent is je BMI. Je gewicht op zichzelf zegt namelijk lang niet alles. Als je meer dan twee meter lang bent, ben je natuurlijk automatisch zwaarder dan een persoon van 1.65. Hiervoor is het BMI een goede optie. Deze afkorting staat voor Body Mass Index. Deze formule staat voor gewicht in kilo’s, gedeeld door lengte in meters in het kwadraat. Ben je bijvoorbeeld 1.80 en weeg je 90 kilo? Dan is je BMI 90 gedeeld door (1,80 x 1,80) = 27,8. Dit is overigens geen gezond BMI. Een BMI tussen de 18.5 en 24.9 wil zeggen dat je op goed gewicht bent. Zit je daarboven? Dan heb je overgewicht. Mensen met een BMI van boven de 35 liggen in de categorie “Morfide Obesitas”.

Roken en drinken

Dit is nog steeds een gezelligheidsding. Op feestjes of tijdens de voetbal is het de normaalste zaak van de wereld om een biertje of wijntje open te trekken. Ook roken is iets wat vaak om de hoek komt keken, zeker als er alcohol in het systeem zit. Helaas is ons lichaam hier minder blij mee. Zo verdubbel je de kans op een hartaanval als je rookt en is de kans op longkanker 14 keer zo groot. Voor alcohol geldt: slechts 1 glas per dag. De soort maakt hierbij niet uit. Als je het op dit aantal houdt, kan het geen kwaad om alcohol te drinken.

Gezond eten en drinken

Om het tij te keren is het van belang de alcohol te vervangen voor water. Het wordt aangeraden om dagelijks zo’n 8 glazen water te drinken. Uiteraard valt thee hier ook onder! Laat de frisdrank het liefst links liggen, maar als je de verleiding echt niet kan weerstaan, drink dan maximaal twee glazen per dag.

Qua eten is het goed te letten op de hoeveelheid zout. Hiervan heb je namelijk maar een tot drie gram per dag nodig. Eet daarom niet te veel geconserveerde voeding of kant en klare maaltijden. Deze worden volgepropt met zout.

Hopelijk heb je nu een iets beter idee van jouw levensstijl. Onthoud dat het nooit te laat is voor verandering! Je kan altijd beginnen aan een dieet om af te vallen of om een gezondere levensstijl te krijgen. Ook in tijden van corona, waarin een online afslankprogramma lang geen slechte oplossing is. Succes!

spot_img

Related Posts

Gids voor het kopen van een powerbank

Powerbanks zijn een uitstekende oplossing voor mensen die vaak...

Vaccinaties voor Ghana van groot belang

Ghana is een prachtig land gelegen aan de westkust...

Dit heb je nodig bij het beoefenen van padel

Ga je jouw goede voornemens eindelijk in werkelijkheid brengen?...

De Beste fohnborstel: welke fohnborstel is het beste volgens vergelijkingen?

De Beste Fohnborstel: Welke Fohnborstel is het Beste Volgens...

Werkgever gezocht?

Het huidige baantjesklimaat is lastig te navigeren, hé? Maak...

Is de industriële woonstijl iets voor jou? 

Druk aan het verbouwen van je woning en op...
- Advertisement -spot_img