In de koudere Nederlandse maanden komt het vaak voor dat er veel neerslag valt in een korte tijd. Soms wordt het riool overbelast en kan deze al het regenwater niet meer opvangen. Dit levert veel hinder op. Zo komen hele wegen onder water te staan en moeten de hulptroepen dit probleem komen oplossen.
Om het riool te ontlasten zijn er handige hulpmiddelen uitgevonden. De twee belangrijkste hiervan zijn drainagebuizen en infiltratiekratten!
Hoe werk drainage?
Draineren is een ondergrondse manier van afwatering. Hierdoor blijft het water niet langer aan de oppervlakte staan. Bij drainage voeren geperforeerde drainagebuizen het grondwater af naar een waterafvoer. Deze waterafvoer bestaat vaak uit een sloot, infiltratiekratten, verticale drainage of een drainageput met dompelpomp.
Dit drainagesysteem kun je op meerdere plekken toepassen. Bijvoorbeeld in een pand, tuin, terras of zelfs bij een akker. Een effectief drainagesysteem bestaat uit zo lang mogelijke drainagebuizen. Deze zijn aan elkaar verbonden met drainage hulpstukken. Een aantal verschillende toepassingen van drainage zijn:
-
Tuindrainage: hiermee los je de wateroverlast in een tuin of op een terras op. Hiervoor plaats je om de 4-5 meter een drainagebuis over de gehele lengte. De buizen moeten op een diepte van 60 tot 90 centimeter worden geplaatst.
-
Ringdrainage: ringdrainage wordt gebruikt om een kelder of kruipruimte af te wateren. Hiermee voorkom je vocht in je keldermuren en/of kruipruimte. Bij de aanleg van ringdrainage, plaats je de drainagebuizen als een open ring rondom de woning. Hierbij liggen de buizen op ongeveer 0,5 meter afstand van de woning. Deze buizen plaats je op 60 tot 90 centimeter diepte.
-
Landbouw- en velddrainage: hierbij hoeven de drainagebuizen niet heel diep te liggen. Mits het om een sport- of maaiveld gaat. Het doel is vooral om wortels van gewassen te beschermen of om plassen op het sportveld te voorkomen. Hiervoor plaats je de drainage ook om de 5 meter, maar op 30 tot 45 centimeter diepte.
Ondergrondse infiltratiekratten
Je drainagesysteem kun je eenvoudig laten uitmonden in bijvoorbeeld een sloot. Is er geen sloot in de buurt, dan wordt er vaak gebruik gemaakt van een infiltratiekrat. De infiltratiekratten bestaan uit pvc-kratten met een omwikkeling van waterdoorlatend filterdoek. De krat heeft zowel een berging- als infiltratiefunctie. Je hebt verschillende typen kratten. Welke je nodig hebt, is afhankelijk van de capaciteit die hij moet leveren en bijvoorbeeld hoe zwaar het verkeer is dat er overheen moet rijden.
Hoe werken deze kratten precies? Door middel van een drainagesysteem stroomt het water via de buizen naar de infiltratiekratten. De kratten zijn in de grond geplaatst in een waterdoorlatende zandlaag. Ze lopen tijdens een regenbui voor een deel vol. Al het water in de kratten vloeit door het doek de omliggende zandlagen in. Hier wordt het water vervolgens opgenomen.