Je hebt een conflict op je werk of een bouwbedrijf heeft een klus bij je slecht uitgevoerd. Wat doe je wanneer je er zelf niet uitkomt? Een advocaat inschakelen is duur, kost veel tijd en is een stap die voor veel mensen een brug te ver is. Mediation of bemiddeling kan dan een goede oplossing zijn. Je hebt vast wel eens gehoord van mediation, maar wat houdt het precies in en waar vind je een mediator?
Wat doet een mediator?
Een mediator bemiddelt tussen twee partijen. De mediator is onafhankelijk en onpartijdig. De mediator organiseert gesprekken tussen de twee partijen die een conflict hebben en probeert zo het meningsverschil uit de wereld te krijgen. Het is van belang dat beide partijen vertrouwen in de mediator hebben, ook als het initiatief van één van de twee komt. Wanneer je bijvoorbeeld een mediator in Rotterdam of een mediator in Amsterdam zoekt, dan kies je er drie uit die in je regio wonen en laat je de tegenpartij één van de drie kiezen. Dan lijkt het niet alsof jij al iemand hebt uitgezocht.
De stappen van een mediationtraject
Wanneer je een mediator hebt uitgezocht moet in een eerste gesprekje telefonisch of per email gekeken worden of de mediator het soort geschil kan behandelen dat jullie hebben. Ook de kosten en andere voorwaarden moeten aan de orde komen. En ook heel belangrijk: heb je het gevoel dat deze mediator jouw probleem gaat oplossen? Wanneer ook de andere partij akkoord is, kan er een eerste gesprek georganiseerd worden. Dat is meestal ook het moment waarop het conflict zelf echt uitgebreid aan de orde komt. De mediator legt in een eerste gesprek ook zijn werkwijze uit en vraagt of beide partijen zich aan een aantal spelregels willen houden. Die hebben bijvoorbeeld te maken met geheimhouding. Na deze inleidende stappen laat de mediator beide partijen hun verhaal doen. Zo uitgebreid mogelijk worden alle feiten en omstandigheden in kaart gebracht, zodat volledig duidelijk is wat ieders belangen zijn en welke aspecten een rol spelen.
Het resultaat van mediation
In de loop van de gesprekken wordt de toekomst belangrijker dan het verleden. Hoe gaat het conflict opgelost kunnen worden? Wat is een begaanbare weg en wat beslist niet? Ook dit probeert de mediator in kaart te brengen en zo wordt er langzaam maar zeker naar een conclusie toegewerkt. Wanneer de onderhandelingen tot een oplossing leiden, dan wordt die oplossing zwart op wit gezet. Zo kan er geen misverstand zijn over wat er precies is afgesproken. Lukt het niet om eruit te komen, dan is een rechtszaak vaak een volgende stap.