Je bent tegenwoordig echt in een luxepositie wanneer je de mogelijkheid hebt om een woning te kopen. Dat was vroeger natuurlijk ook al zo, maar met de huizenmarkt van dit moment is het erg lastig om een woning te bemachtigen wanneer je een relatief klein budget hebt. Er zijn steeds meer mensen die geen slecht inkomen hebben, maar toch noodgedwongen jarenlang in een huurhuis wonen. Als je wel in de positie bent dat je een hypotheek kunt afsluiten, zijn er een aantal zaken waarmee je rekening dient te houden.

Denk na over de hoogte van de hypotheek

Het is van belang om een hypotheek af te sluiten waarvan je zeker weet dat je deze terug kunt betalen over de gehele looptijd van de hypotheek. Dat is uiteraard erg belangrijk aangezien je anders met een grote restschuld achterblijft. Het is niet zo dat je het maximum te lenen bedrag bij een hypotheekverstrekker moet lenen. Dit is slechts hetgeen wat je maximaal kunt lenen. De kans is groot dat het lastig wordt om deze lening volledig terug te betalen. Bovendien moet je rekening houden met het feit dat je inkomen waarschijnlijk niet de komende 30 jaar hetzelfde zal blijven. Hierdoor is het slim om een zo laag mogelijke hypotheek af te sluiten. Op deze manier zorg je ervoor dat je misschien zelfs de mogelijkheid hebt om je hypotheek eerder af te betalen waardoor het huis uiteindelijk nog binnen de looptijd van de lening volledig van jou is. 

De hypotheekrente

Als je een hypotheek gaat afsluiten, is het van belang om je te verdiepen in alles wat met de hypotheekrente te maken heeft. Dit is erg belangrijk aangezien dit de rente is die je betaalt over het totale geleende bedrag. De hypotheekrente veranderd door de jaren heen. Dit kan gunstig voor je uitpakken, maar het kan ook andersom gaan. Daarom is het slim om bij een gunstig rentepercentage je best te doen om de hypotheekrente 10 jaar vast te zetten. Dat is mogelijk bij bepaalde hypotheekverstrekkers waardoor je veel geld kunt besparen door een gunstig rentepercentage vast te zetten voor de komende 10 jaar. 

Reken alles zelf na

Wanneer je een hypotheek aan het afsluiten bent, zullen de hypotheekverstrekkers er alles aan doen om je zo veel mogelijk te laten betalen. Hierdoor is het niet slim om enkel te vragen ‘hoeveel kan ik lenen’ en vervolgens de lening af te sluiten. Het is verstandiger om ervoor te zorgen dat je zeker weet dat alles wat je wordt aangeboden klopt en daarnaast dat dit echt het meest voordelige aanbod is voor jou.

U ook genieten van:

Laat een reactie achter